واتساپ به کاربرانش هشدار داد: پذیرش اشتراکگذاری دادهها با فیسبوک و یا توقف استفاده از واتساپ!
پیامرسان متعلق به فیسبوک با ۲ میلیارد کاربر سیاست حفظ حریم خصوصی خود را تغییر میدهد.
WhatsApp پیامرسان متعلق به فیسبوک که مدعی است سیاست رازداری در خون و DNAاش است(!) به بیش از دو میلیارد کاربر خود هشدار داد: اشتراکگذاری دادههای شخصی خود را با شبکههای اجتماعی -فیسبوک و شرکای تجاریاش- بپذیرید و یا اکانت خود را حذف کنید!!
این نیاز از طریق یک هشدار درون برنامهای به کاربران نمایش داده میشود تا کاربران را به توافق با تغییرات گسترده در شرایط خدمات WhatsApp راهنمایی کند. کسانی که سیاست حفظ حریم خصوصی اصلاح شده را تا ۸ فوریه قبول نکنند ، دیگر نمیتوانند از این برنامه استفاده کنند.
به اشتراک بگذارید و بطور پیوسته به اشتراک بگذارید!
اندکی پس از آنکه فیسبوک ، WhatsApp را در سال ۲۰۱۴ میلادی با قیمتی حدود ۱۹ میلیارد دلار خریداری کرد ، توسعهدهندگان آن پیشرفتهترین رمزنگاری انتها به انتها (END to END) را در برنامه پیامرسانی خود ایجاد کردند. این اقدام به نوعی پیروزی برای طرفداران حریم خصوصی تلقی شد چرا که آنها از پروتکل رمزنگاری منبع باز یا اوپن سورس Signal Protocol استفاده کردند که کد منبع آن توسط تعداد زیادی از کارشناسان امنیتی مورد کنترل و بررسی و تأیید قرار گرفته بود.
واتساپ یک بار هم در سال ۲۰۱۶ به کاربرانش این امکان را داد تا اطلاعاتشان را با فیسبوک به اشتراک گذارند. حالا اما سیاست حفظ حریم خصوصی واتساپ به روز شده و در حال تغییر آن است. برخی از دادههایی که واتساپ جمعاوری میکند شامل موارد زیر است:
- شماره تلفنهای کاربر
- شماره تلفن دیگران که در دفترچه مخاطبان ذخیره شده است.
- نام پروفایل
- عکس پروفایل
- وضعیت (Status) منتشر شده توسط کاربران و نیز آخرین باری که کاربر آنلاین بوده است.
- دادههای تشخیصی جمعآوری شده از اپلیکیشن
طبق شرایط جدید فیسبوک حق اشتراک اطلاعات جمعآوری شده را با خانواده شرکتهایش را برای خود محفوظ میداند!
در بخشی از سیاست حفظ حریم خصوصی جدید آمده است: WhatsApp بعنوان بخشی از خانواده شرکتهای فیسبوک اطلاعات را دریافت کرده و با آنها به اشتراک میگذارد. در بخشی دیگر آمده است: ما ممکن است از این اطلاعات استفاده کنیم ، آنها را دریافت کنیم، برای کمک به بهبودها ، پردازش ، شخصیسازی و مارکت سرویسهایمان و پیشنهاداتشان مورد استفاده قرار دهیم.
به عبارت دیگر مانند زمانی که شخصی از واتساپ در ارتباط با مشاغل دیگری استفاده میکند ممکن است فیسبوک نیز اطلاعات را با افراد خارجی به اشتراک بگذارد.
عدم شفافیت
این اقدام یک ماه پس از آن صورت گرفت که اپل از سازندگان برنامههای بر بستر iOS از جمله واتساپ جزئیات اطلاعاتی که از کاربران جمع میکنند را درخواست کرد. سخنگوی واتساپ حاضر به صحبت درباره تغییرات و اینکه دقیقا به چه شکل اجرا خواهد شد و یا آیا کاربران قادر به رد کردن این شرایط خواهند بود ، نشد.
سخنگو این حرکت را بخشی از اقداماتی که پیشتر در مورد واتساپ فاش شده بود تا به کسب و کارها اجازه دهد تا چتها را با استفاده از زیرساختهای فیسبوک ذخیره و مدیریت کنند دانست.
خط مشی رازداری واتساپ بیش از ۸۰۰۰ واژه است و با اصطلاحات قانونی پر شده که درک آن برای موافقت نکردن با شرایط واتساپ برای عموم کاربران دشوار است!
راه جایگزین
همانطور که پیشتر در مطلبی امنترین پیامرسان دنیا را معرفی کرده بودم ، چنانچه برایتان مهم است که به دیگران اجازه سوء استفاده از اطلاعتتان را ندهید ، میتوانید از پیامرسان سیگنال استفاده کنید. سیگنال پیامرسانی است که توسط تیم Open Wisper که پروتکل رمزگذاری سیگنال را ایجاد و آن را در اختیار واتساپ قرار داده بود توسعه داده شده است. این پیامرسان از کدهای منبعباز استفاده میکند که قابل ردیابی و امنیت سنجی توسط کارشناسان این حوزه است. پیامرسان سیگنال تقریبا هیچ دادهای را که شامل اطلاعات حریم شخصی افراد باشد ذخیره نمیکند .
سخن پایانی
به طور کلی این مهم نیست که ما در تعامل با دوستان ، آشنایان و اطرافیانمان از چه شبکه اجتماعی یا پیامرسانی استفاده میکنیم. مهم این است که به حریم شخصی خود اهمیت دهیم و اجازه سوء استفاده به آنها را ندهیم چرا که غولهای این صنعت همچون فیسبوک ، گوگل ، توئیتر و دیگر شرکتها از اطلاعات ما بر علیه ما استفاده و به مرور زمان ما را به سمت شرطی شدن و استفاده دائم از اپهای خود هدایت میکنند تا جایی که اصلا متوجه تغییرات روحی خود و نحوه ارتباط با دیگران در گذر زمان نمیشویم. بعبارت بهتر ما انسانهایی خواهیم شد که آنها میخواهند از ما بسازند! و برای این کار نیاز به ابزاری جز اطلاعاتی که خودمان به رایگان در اختیار آنها قرار میدهیم ندارند! پس مهم نیست که بگوییم خب حالا اگر از WhatsApp استفاده نکردیم از تلگرام استفاده کنیم یا وی چت یا نمونههای ایرانی و یا... باید ببینیم کدام محصولات نرمافزاری ما را در سیطره اطلاعاتی خود اسیر نمیکنند. جنبش نرمافزارهای آزاد در دنیا دقیقا به دنبال شفافسازی در این زمینه حق استفاده عموم از نرمافزارهای آزاد و بدون سوء استفاده از اطلاعات کاربران است.
من بدون خوندن اجازه رو دادم......بعدا این پیامتون بدستم رسید....حالا باید چکار کنیم؟!!!
من تنها راه ارتباطیم با خانواده م واتس آپ هست...و بستگان و عزیزانم...